robvelRobert Velter, beter bekend als Rob-Vel is de eigenlijke geestelijke vader van het stripfiguur Robbedoes. Al op jonge leeftijd begint hij met tekenen, hoewel het in de eerste instantie natekenen is, leert hij het daardoor wel. Noodgedwongen moet Velter op 16 jarige leeftijd gaan werken en gaat hij varen. In 1934 ontmoet hij Martin Branner in Amerika, de tekenaar van Perry and his Rinkydinks (later in Nederland bekend als Sjors en de Rebellecnlub), die hem op basis van zijn tekeningen een baan aanbied in zijn studio. Hier werkt Robert aan de achtergronden voor de strip Suzy en Bicot. Na twee jaar in Amerika gewoond te hebben, gaat hij weer varen, maar als zijn tekeningen bij de Opera Mundi Studio (een Franse studio/uitgever, die Amerikaanse krantenstrips vertegenwoordigt) gezien worden, maken ze hem verantwoordelijk voor het personnage Mijnheer Subito.

In 1937 wordt hij door Uitgeverij Dupuis gevraagd om een nieuw personnage te ontwikkelen voor het pas opgrichte blad Spirou, in Nederland bekend als Robbedoes. Rob-Vel tekend Robbedoes als een piccolo en geeft hem een eekhoorn als kameraad, Spip. De veelal korte verhalen van Robbedoes verschijnen in het gelijknamige blad. Helaas is de samenwerking van korte duur: In 1939 moet Velter het leger in.

Hij draagt zijn creatie over aan Josepg Gillain (Jijé). In Maart 1941 keer Rob-Vel terug bij Dupuis en gaat verder met Robbedoes. Maar ook deze keer duurt de samenwerking slechts twee jaar en keert Robbedoes weer terug naar Jijé. In de periode dat Rob-Vel voor Dupuis werkte, heeft voor één week zijn vrouw de strips eens getekend, toen hij ziek was!

Velter stopt niet met tekenen, maar keert terig naar de Opera Mundi Studio en helpt bij diverse reeksen, zoals Pierrot en Bilvor et Tribar. Maar nog belangrijker: hij krijgt de kans om zijn eigen reeks te maken. Dit doet hij eerst met de hond Plouk en later met de realistische reeks l'Homme au Gant. In 1971, neemt hij de serie van professor Nimbus over onder het pseudoniem Darthel. In 1975 besluit hij zich terug te trekken en gaat hij wonen in Bretagne. Toevallig woont hij slechts op steenworp afstand van een latere tekenaar van Robbedoes en Kwabbernoot, Fournier. Tot 1977 maakt Rob-Vel nog tekeningen en tot 1979 schrijft hij scenario's.

Robert Velter overlijdt op 27 April 1991, op 82 jarige leeftijd. Maar zijn geestes kind, Robbedoes, zal de herinnering aan hem levend houden

Bronnen:
Wikipedia
Lambiek.net