fournierJean-Claude Fournier, geboren in 1973, te Parijs, is al vroeg in zijn leven begonnen met tekenen. Maar hij is ook een liefhebber van toneelspelen en terwijl hij overdag's veel tekent, volgt hij 's avonds een toneel opleiding. Toch is dit niet waar hij in doorgaat.

In 1965 is Franquin al een aantal jaren bezich met de Guust Flater reeks, die hij tekent naast de Robbedoes albums. Als hij Fournier ontmoet, moedigt hij hem aan om zijn werk te tonen bij Dupuis. Toch duurt het een paar jaar voordat zijn werk erkenning krijgt en geplaats wordt. Dat is dan in 1967, met zijn reeks Bizu. En deze reeks bezorgt hem een goede reputatie als striptekenaar.

Dan komt het moment dat Franquin definitief stopt met Robbedoes en Fournier wordt gezien als een zeer goede vervanger. Hij heeft ook enige tijd samengwerkt met Franquin. De vraag van Dupuis komt tot hem als volgt: "Mijnheer Fournier, ik hou van uw werk. U gaat Robbedoes overnemen. Het is absoluut noodzakelijk dat u zich op uw gemak voelt met dit personage. U mag het laten evolueren zoals U dat wenst, U !!! Het enige dat ik u vraag is dat de overgang niet te brutaal verloopt."

Fournier beziet Robbedoes als een uitdaging en neemt deze aan. Uit respect vraagt hij toestemming aan Franquin om de bestaande personnages over te nemen, en met uitzondering van de Marsupilami, gaat Franquin akkoord. Hij tekent zelf de Marsupilami voor een aantal verhalen. Een belangrijke setting voor de verhalen blijft Rommelgem.

Van 1970 (nummer 20, De Goudmaker) tot en met 1980 (nummer 29, Geld, Smiechten en Smokkel) tekent en schrijft Fournier 9 albums van Robbedoes en Kwabbernoot. Met uitzondering van nummer 24, Tembo Taboe, dit album is gemaakt door Franquin, samen met Roba en Greg.

Dan vraagt Dupuis meer van hem en stopt hij met Robbedoes en keert terig naar zijn oorspronkelijke stripreeks, Bizu. Later start hij de reeks Kannibrallen, met scenarious van Zidrou. In deze reeks kwam in 2005 het laatste album uit.

Bronnen:
Wikipedia
www.stripverhalen.net