cauvinNadat Fournier aangegeven had te stoppen met de Robbedoes en Kwabbernoot reeks, ging deze over naar niet één, maar twee personen. In dit geval de tekenaar Nic Broca en de scenarist Raoul Cauvin.

Daar waar de meeste tekenaars en scenaristen al van hun jeugd af met tekenen bezig waren, was dat bij Cauvin niet het geval. Integendeel: hij volgde een opleiding reclame lithografie en toen hij die voltooid had, bestond het niet meer. Dus volgden er allerhande baantjes (dat kwam wel vaker voor bij tekenaars).

En uiteraard komt ook Raoul Cauvin terecht bij Dupuis. Eerst als letteraar en later als camerman op de tekenafdeling, voor zo'n 7 jaar. Ondertussen ontdekt hij zijn talent: het bedenken en schrijven van scenario's. Hij krijgt de kans om zijn kunnen te tonen en legt zijn eerste proeven van bekwaamheid af met collega's die al bij Dupuis werken: Ryssack (Arthur en Leopold), Gennaux (De ballonnenprater, Loryfiand et Chifmol), Degotte, Carlos Roque en Vittorio. Voor zijn debuut werkt hij met een jonge Parijse tekenares: Claire Bretécher! Uit hun samenwerking komt een serie voort met de titel: De schipbreukelingen.

Dan komt het jaar 1969 en Cauvin presenteerd zijn eigen reeks: De Blauwbloezen, een western strip die zich afspeelt ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Nadat de oorspronkelijke tekenaar, Salvérius, overlijd, neemt Lambil het potlood over en weet er een nog groter succes van te maken.

En vanaf dat moment wordt Cauvin een veelgevraagd scenarist. Een paar reeksen: Sammy, De Papperazzi, Arme Lampil, Agent 212, Cederic, Cupido, Vrouwen in 't Wit, G. Rafzerk en De Psy.

Natuurlijk vergeten we niet de reeks waar deze site om draait: van 1981 tot en met 1983 maakt hij samen met Nic Broca drie albums van Robbedoes en Kwabbernoot.

Zelden mislukt er iets: zijn verbeelding, de kwaliteit van zijn dialogen en de vakkundige pagina-indelingen die hij kant en klaar aflevert bij zijn auteurs vormen een ware goudmijn. Zijn naam staat voor het grote publiek garant voor een prettig leesbaar album met voor ieder wat wils. Het is een gave en het is uitzonderlijk dat hij daarmee in zoveel naast elkaar lopende series kan werken. Hij moet stof leveren voor wel vijftien albums per jaar, en het wordt eerder méér dan minder!

Zijn officële website: http://www.cauvin.tk

Bronnen:
Dupuis.com
www.stripverhalen.net