robaHet album Tembo Taboe, was de eenmalige terugkeer van Franquin naar de Robbedoes en Kwabbernoot reeks, en ook de laatste keer dat de Marsupilami in de verhalen te zien was. Voor dit album kreeg hij de medewerking van Greg en Jean Roba.

Jean Roba, geboren in 1930, tekent al van kleins af aan. Hij gaat werken in de reclame industrie, uiteraard eerst als tekenaar, maar later ook als studiochef. Eind jaren 50 ontmoet hij Franquin en daar hij al een interesse in strips had, was de overstap naar Dupuis snel gemaakt.

Aanvankelijk gaat hij aan het werk met Eddy Paape en krijgt de smaak snel te pakken. In 1959 start hij zijn eigen reeks, Bollie en Billie, geïnspireerd door de belevenissen van zijn zoon (bijgenaamd Boulle) en zijn hond (een Cocker Spaniel!) genaamd Bill.roba bouleetbill small

Deze reeks is een groot succes en Roba bleef hieraan werken totdat hij deze overdroeg aan zijn assistent in 2003. In de begin periode werkte hij in het atelier van Franquin en in deze periode werkte hij mee aan het Robbedoes verhaal Tembo Taboe, maar ook aan Robbedoes en de Bobbelmannen.

Naast Bollie en Billie, doet Roba nog veel meer: hij verzorgt van 1961 tot en met 1965 de covers van het blad Robbedoes en hij maakt De Sliert. Echter het succes van Bollie en Bille dwingen hem om zich daarop te concentreren. Interessant is dat Franquin ook scenario's geschreven heeft voor de Bollie en Billie verhalen.

In 1974 heeft Roba samen met Raoul Cauvin en Yvan Delporte gewerkt aan een tekenfilm serie rond Bollie en Bille.

In 1999 presenteren Uitgeverij Dupuis en Dargaud, ter ere van het veertigjarig bestaan van Bollie en Billie, gezamenlijk de complete uitgave van de gags in 27 albums, over het jongetje en zijn hond die nooit ouder worden, in chronologische volgorde.

Jean Roba is helaas in juni 2006, op 75 jarige leeftijd overleden.

Bronnen:
de Zilveren Dolfijn
Wikipedia
Dupuis.com
Lambiek.net