Momenteel gebeurt er erg veel in de wereld van Robbedoes, dus hoog tijd om een aantal zaken op een rij te zetten.

Robbedoes Special

1 Happy family smallHet grote nieuws is natuurlijk de bekendmaking van een gloednieuwe Robbedoes strip, onder de noemer 'Robbedoes Special'. Deze strip wordt gemaakt door tekenaar Charel Cambré en scenarist Marc Legendre. Beide heren maken ook de Suske en Wiske spin-off Amoras en zijn zelf ook fervente Robbedoes fans. Het bijzondere aan deze nieuwe reeks, is dat het initiatief hiervoor, van  henzelf is gekomen. Zij hebben hun voorstel gestuurd naar Ballon Media, de Vlaamse uitgever, die onder andere de Nederlandstalinge uitgaves van Dupuis verzorgt. Deze was direct enthousiast.

Het is dubbel bijzonder, want niet alleen wordt deze strip door een Vlaams duo gemaakt, hij komt ook eerst in het Nederlands uit! Aangezien Robbedoes hét kindje en paradepaardje van de Franstalige uitgeverij Dupuis is, is dat des te bijzonder.

In het Ballon Media magazine van April-Mei, werd al een mysterieuze aankondiging gedaan, die al veel discussie veroorzaakte. Ikzelf het het voorrecht om eind April op bezoek te gaan bij Ballon Media, waar mij de plannen verteld werden en ik mocht al direct een geprintte versie van het album inkijken! Uiteraard was ik direct enthousaist, echter, ik moest op mijn tong bijten. Maar op maandag 29 mei was de officiële presentatie van dit album, in Antwerpen, in het bijzijn van de makers en een klas schoolkinderen. Een bijzondere gelegeheid!

Persco 1 Copyright Ballon Media Persco 2 copyright Ballon Media Persco 3 copyright Ballon Media Tekenaar Charel Cambré en peetvader Guga Baúl

 (alle foto's ©2017 Ballon Media)

Zwendel

Zorglub Le fille du Z smallVia de Franse Dupuis website pikte ik nog een nieuwtje op: er komt nog een spin-off van Robbedoes! Namelijk rondom het personnage Zwendel (Zorglub). Deze strip zal gemaakt worden door Jose Luis Munuera, die eerder al samen met Morvan aan de reguliere reeks werkte, albums 47 t/m 50. Het eerste deel heeft als titel 'De dochter van Z' en zal in Juni in het Frans verschijnen. Het is op dit moment nog niet bekend of deze ookin het Nederlands zal gaan verschijnen. (Klik op de cover om de grote versie te zien)

Voor zover de preview op de site van Dupuis (http://www.dupuis.com/zorglub/bd/zorglub-tome-1-la-fille-du-z/70853) laat zien, staat dit los van de Robbedoes verhalen. 

 

 

Spin-off van een spin-off!

petite Zorglub coverHet moet toch niet gekker worden! Het lijkt erop dat Munuera het pad van Tome & Janry volgt, want op facebook heb ik beelden gevonden van een kleine Zwendel! Ik ga uitzoeken of dit een teaser is of dat dit daadwerkelijk een album gaat worden. Op de Franse website Bedetheque, is iets meer te vinden: http://www.bedetheque.com/BD-Zorglub-MR-Born-to-be-bad-305234.html

(Klik op de cover/foto's om de grote versie te zien)

Hier een tweetal foto's, die ik vond op de facebook pagina van Jose Luis Munuera:

 

petite Zorglub petite Zorglub 2